Pr. Farkas Zsolt: Natura – darul care ne arata dragostea lui Dumnezeu

Pr. Farkas Zsolt

Dacă ne uităm la folclorul şi cultura populară, atât în limba română cât şi în limba maghiară aflăm că omul de rând are o dragoste profundă faţă de natura care îl înconjoară. Motivul este foarte simplu. Ştie, simte că este parte a naturii. Cel mai mare poet maghiar, Petöfi Sándor, scrie într-o poezie de-a lui că nu există nici o limbă care ar putea concura cu frumuseţea naturii. Şi are dreptate. Când vedem lucrurile naturii care ne înconjoară pe acest pământ simţim că avem parte de un miracol. Dar – ca şi oameni creştini – ştim că miracolul nu este spontan. Noi nu ne închinăm în faţa naturii, aşa cum au făcut multe religii, pentru că ştim că este un Creator Divin, care susţine natura. De aceea când omul credincios vede frumuseţea naturii se închină în faţa Creatorului.

În Cartea Creaţiei citim despre o poruncă foarte importantă: apoi Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească (Geneza 2, 15). Mesaj viu şi astăzi: omul are porunca de a lucra şi de a păzi natura. Este o obligaţie faţă de Dumnezeu. În viaţa omului credincios nu poate să apară tentaţia care apare în viaţa omului de rând: să exploatez, să am un profit extra fără grijă, fără responsabilitate faţă de natură. Nu se poate, pentru că vorbim despre Creaţia lui Dumnezeu. Creaţie pe care am primit-o în dar. Şi darul este foarte preţios pentru că ne arată dragostea lui Dumnezeu. Grija faţă de acest dar este o întrebare de credinţă şi nu numai o întrebare de conştiinţă.

Ştim că în faţa lui Dumnezeu trebuie să dăm socoteală pentru lucrurile făcute şi pentru lucrurile primite. Trebuie să dăm socoteală şi pentru darurile primite ca viaţa, familia, copiii şi nu în ultimul rând natura. Este un mesaj foarte important: trebuie să răspundem în faţa Domnului. Ce vom zice? Să fim înţelepţi şi, împreună, cu responsabilitate în faţa Domnului, să-I păstrăm porunca: să-l îngrijeşti şi să-l lucrezi, pentru că este spaţiul tău de viaţă, Darul lui Dumnezeu pentru tine.

Despre Orlando Balaş

Despre natură şi planeta România
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pr. Farkas Zsolt: Natura – darul care ne arata dragostea lui Dumnezeu

  1. Pingback: Reprezentanţii religiilor s-au reunit la Oradea din iubire şi grijă pentru natură | Ecologie şi religie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s